OTWARCIE PLACU ZABAW W ŁĘCE MROCZEŃSKIEJ

10-05-2023 12:28

 

Na placu zamontowano sporo obiektów małej architektury, m.in.: ławki, kolejkę linową, domki dla owadów, hamaki, most ruchomy, huśtawki, pajęczynę, balans, kosze na śmieci itp. Nasadzone zostały drzewa, krzewy i byliny. Wokół powstało ogrodzenie. Zamontowane także oświetlenie ledowe, które dodaje przyjemnego klimatu po zachodzie słońca. 

Otwieramy w Łęce Mroczeńskiej plac zabaw dla dzieci i bardzo się z tego cieszę. Miejsce zostało dopiero niedawno tutaj zwolnione i można było zrealizować tę inwestycję. Myślę, że będzie z niego korzystać sporo osób, matki z dziećmi i starsi, którzy przyjdą sobie tutaj odpocząć i pooglądać piękne widoki. Sądzę, że dla wszystkich będzie tutaj miejsce. Serdecznie zapraszam - mówiła wójt gminy Baranów Bogumiła Lewandowska-Siwek.

W ramach zadania utworzono kilka stref funkcjonalnych. Strefa wejściowa stanowi połączenie parkingu z terenem objętym zagospodarowaniem. Znajduje się tutaj nawierzchnia utwardzona, na której zamontowano stojak na rowery lub wózek dziecięcy. Strefa komunikacji stanowi połączenie poszczególnych stref zabawowych, ułatwia komunikację między strefą relaksu oraz strefą placu zabaw. Strefa zieleni osłonowej składa się głównie z roślin dorastających do max.1,2 m. Strefę relaksu przeznaczono do biernego odpoczynku. W tym celu ustawione zostały hamaki oraz drewniane siedzisko w otoczeniu krzewów i bylin kwitnących. Znajdują się tu rośliny o docelowej wysokości około 1,5-2 m. Jesienią i zimą teren zdobić będą trawy, koszone dopiero na wiosnę. Strefa placu zabaw to centralna i zarazem główna część terenu. Na naturalnej nawierzchni w postaci piasku, zamontowano urządzenia wykonane z drewna. Blisko centrum tej strefy zlokalizowany został drewniany podest. Część terenu przeznaczony jest wyłącznie na trawnik. Na nim, w części zachodniej, znajduje się stara studnia. Może służyć do podlewania roślin lub zasilania urządzenia tworzącego delikatną mgiełkę - jako okresowa atrakcja uruchamiana w czasie upałów dla dzieci. Głównym wykonawcą inwestycji była firma BillaBaU z Brzegu Dolnego. Inwestycja kosztowała 664 200,00 zł przy dofinansowaniu z Wielkopolskiego Urzędu Marszałkowskiego w kwocie 85 603,00 zł.

Czytany 881 razy